Mijn visie

In mijn visie EN WERKWIJZE zijn 5 pijlers geïntegreerd. Door ervaring weet ik dat al deze facetten bijdragen tot herstel en balans. Ik werk vanuit de visie dat lichaam en geest één geheel zijn en direct invloed op elkaar hebben. Als je één van de pijlers versterkt, zie je ook verandering bij één of meerdere van de andere pijlers. Zo kunnen stappen worden gezet.

Bij iedere cliënt is van belang dat lichaam, geest en omstandigheden goed onder de loep worden genomen om zo te komen tot een krachtige aanpak. Deze aanpak sluit naadloos aan bij de integrale coaching methode, ontwikkeld door MARK ACADEMIE. Met de coachingsmethode MARK-MODEL , sluiten ortho moleculaire therapie, natuurvoeding, leefstijl adviezen naadloos aan. In coaching kiest de client zijn eigen route, ondersteunt door al deze bovengenoemde pijlers. In ortho moleculaire therapie zoomen we altijd in vanuit de klacht bij aanmelding, welke veelal een fysieke klacht is, zoals eczeem, rusteloosheid, ADHD, burn/out.

1

Volwaardige voeding, natuurvoeding

2

Supplementen

3

Beweging

4

Leefstijl

5

Mindset

Voeding die zoveel mogelijk energie levert, geen belasting is voor het lichaam en van biologische kwaliteit, ook wel natuurvoeding genoemd. Natuurvoeding is zo onbewerkt mogelijk niet bespoten met chemische bestrijdingsmiddelen, gevarieerd, vers en opbouwend. Om het lichaam optimaal van vitaliteit te voorzien is de keuze van voedingsmiddelen, de hoeveelheid en de verdeling van verschillende basisvoedingsstoffen van groot belang. Volwaardige natuurvoeding is eerlijk, duurzaam, heeft respect voor de natuur , draagt bij aan een duurzaam gebruik van onze aarde. In het traject laat ik de verschillende voordelen van volwaardige voeding zien en breng ik de cliënt in contact met een ‘verantwoordende keuze’ Volwaardige voeding komt in keuze mogelijkheden het best bij voeding die ons lichaam zo goed mogelijk begrijpt en om kan zetten. Wanneer er vers, onbewerkt en gevarieerd wordt gegeten volgt het lichaam met herstel, minder ontstekingen, hersenenergie, bewegelijkheid. Onbekende chemische stoffen, transvetzuren, smaakversterkers of onnatuurlijke kleurstoffen belasten het lichaam. Dit vind je niet terug in eerlijke natuurlijke producten.

Voedingssupplementen worden, naast een ander voedingspatroon, ingezet om het lichaam te ondersteunen, en een reset te geven. Het lichaam neemt de supplementen op en kan daardoor verschillende lichaams functies beter uitvoeren. Er zijn zeer veel verschillende mogelijkheden. O.a. visolie, kurkuma, glucosamine, glutamine, alfa- liponzuur en teunisbloemolie.
Alle vitamines, mineralen en andere noodzakelijke voedingsstoffen die normaal in het lichaam voorkomen, moeten voor het goed functioneren van ons lichaam in optimale hoeveelheden aanwezig zijn. Bij orthomoleculaire therapie worden voedingsstoffen uit voeding of supplementen toegepast om ziekteprocessen tegen te gaan en genezingsprocessen te bevorderen. Het gaat dan eigenlijk om het ondersteunen van het lichaam om zichzelf te genezen.

Bewegen is de sleutel naar herstel en behoud van een gezond lichaam. Niet alleen spieren, gewrichten worden beter verzorgd, ook organen, de psyché en hersenen werken allemaal beter bij een dagelijks bewegingspatroon. Het uitgangspunt is altijd : bewegen past de mens. Wanneer er niet bewogen wordt of kan worden is er achteruitgang. Dit kan intensieve sport beoefening zijn, maar ook revalidatie oefeningen na een val . Begeleiding in beweging bij KANS GEZOND, sluit aan bij individuele mogelijkheden, zoals kracht, uithoudingsvermogen, en interesse. De oefeningen zijn altijd inpasbaar in het dagelijks leven en praktisch. Ons huidig leven kent veel te veel zitmomenten, regelmatig invoeren van ‘SITTING BREAKS” houden lichaam en hersenen in vorm. Dit kan thuis, buiten en ook op de sportschool. Wanneer je eenmaal gewend bent oefeningen in het dagelijks leven te integreren , reageert het lichaam met meer kracht, uithoudingvermogen. De hersenen worden beter doorbloed, concentratie neemt toe en prikkelverwerking wordt beter.
Wanneer bewegen andere zorg vraagt, b.v. blessure of na een trauma wordt je begeleid door fysiotherapeut of bewegingstherapie. Ik werk met verschillende fysiotherapeuten, bewegingstherapeuten, sportscholen en personal trainers samen. De oefeningen sluiten dan naadloos aan op het programma van de professional.

 

Leefstijlgeneeskunde of preventieve geneeskunde brengen ons in contact met onze leefwijze en keuzes. In gesprek worden onderwerpen als slaap, stress, gewoontes, verslavingen, medicatiegebruik, voeding , ingeslepen gedachtes en emoties , financiële situatie, familie en relaties aanbod. Opmerkelijk genoeg bieden al deze onderwerpen de mogelijkheid om in te zoomen op de ontregelende momenten, situaties. Zoals b.v. een gameverslaving en eetgewoontes, slapeloosheid en concentratie, stress en geldproblemen. Allen onderwerpen hebben invloed op onze balans. Een Ortho moleculair therapeut houd met zowel de omstandigheden als je persoonlijke geschiedenis rekening. Zo kan een val op je achterhoofd in je jeugd, mede een invloed hebben op de energie voorziening in je hersenen. En later speelt dan een concentratieprobleem mee in de keuze voor een opleiding. Belangrijke gebeurtenissen krijgen een plaats in de tijdlijn en bieden mogelijk een inzicht in de klachten of gezondheidsvragen die bij je spelen.

Hoe kijk je naar ziekte, hoe kijk je naar energiek in het leven staan. Hoe ben je gevormd, welke waarden en normen kreeg je mee in je leven. Die kunnen gevormd zijn door familie, school, kerk, culturele achtergrond. Deze aspecten bepalen mede hoe je omgaat met een klacht, gebrek aan energie, bewustzijn of mogelijkheid tot hulp zoeken. Hoe je denkt en hoe je je gedraagt heeft veel relatie met je gezondheid, ziekte of klacht. Enige jaren geleden ontwikkelde Machteld Huber de methode± Positie Gezondheid, waarin niet alleen een ziektebeeld centraal staat, maar ook de verschillende dimensies die je zicht op gezondheid vormen, zoals lichaamsfuncties, mentaal functioneren, meedoen, zingeving en dagelijks functioneren. Hiermee wordt een idee gevormd over hoe het met je gaat. Dit is in coaching een tool die inzicht geeft over iemands welbevinden.

Je kunt er op verschillende manieren naar kijken. Zoals : ik ben ziek in ga niet naar het werk. Maar ook andersom : Ik moet werken, dus kan ik niet ziek zijn.
Hoe reageert je ouder op een klacht, vind je gehoor bij je partner, is er wat over bekend in praktijk. Ben ik niet dom, of juist lui.

Verschillende voorbeelden over hoe we op onze gezondheid en omgeving reageren. In gesprek wordt je duidelijk waar voor jou juist knelpunten liggen of dat je juist voor jezelf op het juiste moment om hulp vraagt.

Ons gedrag of het gedrag van onze kinderen wordt mede bepaald door de grote invloed van de omgeving. Een voorbeeld hiervan is : Ik lust geen water! Dit is een veronderstelling die niet klopt, maar wel heel diep kan zijn ingesleten. Kinderen die op school altijd een fruitdrankje mogen drinken, zullen in de regel bijna nooit horen dat er alleen water is. Een kind zegt dan makkelijk : ik lust geen water.

Ook ons lichamelijke conditie invloed heeft op ons functioneren en gedrag . Een voorbeeld, als je altijd obstipatie hebt kan dit invloed hebben op je sociale contacten. Migraine leidt tot vermijdingsgedrag en bij ADHD zorgt de onrust in de hersenen voor snelle overprikkeling. Deze gedragingen komen allen voort uit hoe je lichaam op een bepaald moment werkt, en voeding heeft hier een enorme invloed op.

In de opvoeding komen o.a. strijd, onduidelijke regels, onrust, afkeer van voeding, angst en slaapproblemen voor. In een coachings of leefstijlgeneeskunde traject is hier altijd ruimte voor.